Hjärnstark med mental träning

Det är inte lätt att vara ung. Det har väl aldrig varit det heller, men det är en klen tröst för den som känner klumpen av olust och otillräcklighet växa sig allt större. Det finns så mycket man borde göra. Organisera sitt arbete, tentläsa, passa dead-lines, pallra sig iväg till föreläsningar, vara duktig… To-do-listan är oändlig, medan motivationen och orken är svag. ”Imorgon, kanske en annan dag, nästa vecka, först ska jag bara…” Att skjuta upp allt det som skall göras blir ett livsmönster, som kväver ens energi, kreativitet, initiativförmåga och självkänsla.

Ungdomstiden som skulle vara den bästa tiden! Det känns som ett riktigt dåligt skämt ibland, då det enda man vill är dra täcket över huvudet.

Men det finns hjälp att få och man kan och ska söka hjälp och helst innan problemen vuxit sig för stora.

Vi hjälper ungdomar och unga vuxna genom mental träning. Det är ett ämne som borde finnas på schemat från årskurs 1, då man är sju år, och ända upp på universitets- och högskolenivå. Att lära sig mental träning är som att få livsfärdighetskunskap och det behöver ju alla. Det utvecklar en, ger en ett starkt psyke och insikter om hur hjärnan fungerar, så att man kan förstå sig själv och andra bättre. Man lär sig ta motgångar och handskas med dem. En kunskap som är jätteviktigt är att lära sig att ändra fokus från problemfixering (ältande), till att istället ägna tid och kraft åt att hitta lösningar. Att kunna hantera stress och trötthet – hur bra är inte det! Inom mental träning lär man sig också att hitta sin motivation, sätta upp mål och göra upp en handlingsplan för att nå sina mål.

Om man vill börja träna mentalt kan man göra det både individuellt eller i en grupp. Man brukar träffas 2-5 gånger. En del av de ungdomar vi har haft förmånen att få vägleda har bl.a. sagt följande om vad mental träning har gett dem:

”Det kändes väldigt lärorikt och intressant. Roligt att lära sig mera om sig själv.”

”Väldigt personlig och avslappnad kurs. Man kände sig omedelbart öppen till förändring och förbättring.”

”Är glad att jag fått vara en del av denna grupp, har lärt mig mycket på vägen.”

”Målbildsprogrammeringen var väldigt givande för mig eftersom jag fick fundera över vad jag vill åstadkomma och hur jag ska göra det och det gav motivation till att bl.a. orka studera ännu flitigare.”

”Bra att tala om framtida planer. Kändes som de blev mera realistiska.” Om du vill veta mera om mental träning, så kan du läsa på http://www.mentria.fi och du är jättevälkommen att kontakta oss om du har frågor.

Din potential är större än du anar och du har rätt att må bra.

Annika Ahrner-Nyberg,
ped mag och mental tränare

~~~

Senare i år kommer vi tillsammans med Mentria Coaching ordna en föreläsning med temat mental träning och hälsa eftersom vi ser detta som ett viktigt område hos framförallt vi som lärare men naturligtvis hos alla människor! Mer info kommer!

~~~

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s