Åbo som studiestad

ÅBO SOM STAD

”Det är ju en så trevlig studiestad!” är en fras som varje åbostuderande får höra förr eller senare.

Och visst stämmer det. Åbo är litet utan att vara trångt, hyrorna är lägre än i exempelvis Helsingfors, och studielivet genomsyrar stora delar av staden. I och med att Åbo är en så gammal stad är mysfaktorn hög, och för den som är intresserad av historia finns det på flera ställen små plaketter som berättar vad som hänt på just den platsen.

Akademibyggnaderna ligger nära varandra, och det är lätt att röra sig mellan dem till exempel för att äta lunch på en viss studentrestaurang, eller besöka ett visst bibliotek. Förutom Åbo Akademis egna bibliotek finns stadsbiblioteket, en underbar gammal byggnad där det är fritt fram att sitta och studera eller bara ta det lugnt.

Det ordnas rikligt med evenemang för studerande, både av studentföreningar och andra, bland annat Luckan ordnar ofta föreläsningar eller seminarier. Studielivet är inte heller enbart planerade evenemang – så fort vårsolen tittar fram fylls parkerna med studerande i halare som njuter av värmen. Aura å, som är ett av Åbos starkaste karaktärsdrag, ringlar genom staden och erbjuder restaurangbåtar, glasskiosker och strandpromenader. Längs ån går det dessutom utmärkt att cykla, vilket en stor del av Åbos befolkning ägnar sig åt.

Vår, sommar och höst är cykel ett vanligt transportmedel för både studerande och andra, och även på vintern finns det enstaka dödsföraktande individer som väljer cykeln framför buss eller promenad.

STUDIELIVET I ÅBO

En ny studerande i Åbo Akademi i Åbo behöver inte vara rädd för att vara utan aktiviteter; studielivet förbiser dig inte! Utöver din egna ämnesförening finns det en drös andra föreningar och nationer som erbjuder en hel mängd aktiviteter. Det bästa sättet att bekanta sig med, eller eventuellt bli medlem i någon av studerandeföreningarna är på gulisakademin som ordnas under de första studieveckorna på hösten!

Vid Åbo Akademi finner du aktiviteter av alla slag. Vare sig det är fråga om sång, teater, fotografering eller helt enkelt en möjlighet att finna samhörighet med övriga studeranden från din hemort, hittar du garanterat en förening eller en nation som passar dig.  Inte bara utbudet av sitzar är stort, utan även andra typer av underhållning som temakvällar eller pubrundor. Hösten inleds med ”Lilla Wappen” på Kåren där studentmössorna vänds upp och ned innan de sätts på hyllan för vintern. Våren välkomnas i sin tur med festligheter på Vårdberget på Valborgsmässoafton och första maj, som brukar fortskrida i solig anda, även om vädret inte alltid är det bästa möjliga.

Det är inte bara inom akademin som aktiviteterna äger rum; exempelvis är Åbo staden för den populära glöggrundan som förutom finlandssvenska studeranden runt om i landet, även lockar till sig studeranden från de finska universiteten och högskolorna i Åbo. Finska studerande kan man även komma i kontakt med t.ex. via spex; förutom Åbo Akademis egna ”Akademiska Spex” finns det närmare tio olika spex bland de finska universiteten, som alla är i aktivt samarbete.

Studierna handlar inte enbart om det som sker i klassrummen, utan en stor del av det väsentliga händer utanför föreläsningarna, i studielivet. Förutom att förgylla din studietid med oförglömliga stunder, får du chansen att lära känna folk från olika fakulteter, som kan visa sig vara nyttiga kontakter även i framtiden! Tveka alltså inte att delta i evenemang eller att gå med i en styrelse; ju fler glada ansikten du lär känna igen på Biskopsgatan, desto trevligare blir din tid i Åbo Akademi!

BOENDE OCH KOLLEKTIVTRAFIKEN I ÅBO 

När det kommer till boende i Åbo är situationen väldigt ljus, det finns goda möjligheter att få bostad och hyrorna ligger i en helt okej prisklass för en studerande. Jämförelsevis mot Helsingforsregionen är hyror verkligt låga. Många som får en studieplats i Åbo börjar med att höra bland sina vänner, bekanta och släkt för bostäder och att höra sig för på sociala medier lönar sig också alltid. Att ha någon bekant som hyr ut bostad åt en är naturligtvis en bra lösning om man har den möjligheten, men har man inte den finns naturligtvis andra alternativ. Många studeranden söker sina bostäder från TYS – Turun Ylioppilaskyläsäätiö, och genom att besöka deras hemsida (www.tys.fi) hittar du all information du behöver för att göra en bostadsansökan. TYS har också väldigt god kundservice och du kan nå dem genom att ringa dit, mejla dem eller besöka deras kontor vid behov. För att få bo i en bostad som hyrs av TYS behöver du alltså vara studerande, om du har en partner som inte är studerande får ni ändå söka bostad och bo där eftersom den ena partnern studerar. TYS prioriterar studeranden vars hemort ligger långt från Åbo, det vill säga studeranden från t.ex. Österbotten har goda möjligheter att få bostad från TYS. Detta beror på att de här personerna inte har möjlighet att pendla, och därför väljer man att hjälpa dem i första hand. Även om du bor i södra regionerna lönar det sig ändå att pröva söka bostad från TYS – de har många bostäder runtom i hela Åbo vilket gör att chanserna är goda även för andra.

För dig som vill söka på privatmarknaden finns naturligtvis också denna möjlighet. Förutom att höra dig för via bekanta och sociala medier rekommenderas bland annat dessa hemsidor:

www.etuovi.com

https://asunnot.oikotie.fi/vuokrattavat-asunnot/turku/

Det bästa tipset som kan ges är att börja söka bostäder i tid, var du än söker – och läs in dig ordentligt på informationen och vad de kräver av dig. Tänk på att du kan söka bostad från t.ex. TYS redan då du väntar på ditt besked om studieplats, eftersom du senare när du blivit erbjuden en bostad kan uppvisa att du blivit antagen till en läroinrättning.

Kollektivtrafiken är en av de stora fördelarna med att bo i Åbo, vart du än vänder dig kommer de gula Fölibussarna följa dig och vart du än behöver ta dig runtom i Åbo. Då du flyttar till Åbo kan det alltså löna sig att genast besöka Fölikontoret som befinner sig mitt i Åbo centrum, ifall du vet att du kommer vara i behov av att åka buss. Busspriserna är rabatterade för studeranden så länge du uppvisar ett giltigt studiekort en gång per läsår. Mer information hittas på www.foli.fi

När du vill ta dig till hemorten, eller till någon grannstad är det billigaste alternativet Onnibus (www.onnibus.fi) men naturligtvis kan du också hoppa på någon av VRs tåg, då de ofta har en mer flexibel tidtabell och tar sig snabbare framåt (www.vr.fi).

Har du frågor om utbildningar i Åbo? 
Kontakta då Lina Hassel eller Nicholas Honkanen som representerar FSLF styrelse i Åbo.

Information om Ämneslärarstudierna i Åbo hittar du HÄR

17035758_1767388976620796_2033763569_o

17036146_1767388973287463_1945793500_o

Vill du bidra med något till denna sida?
Kontakta Julia Liewendahl eller Julia Hurskainen!

julia.liewendahl@abo.fi
julia.hurskainen@abo.fi

Annonser