Vasa som studiestad

VASA, även kallad för Finlands soligaste stad

Vasa är en mindre stad än exempelvis Helsingfors och Åbo som också är två stora studiestäder. Men trots Vasas storlek så finns det ingen risk att du får tråkigt i Vasa som studerande.

Som studerande i Vasa har du nära till  det mesta och klarar dig bra med cykel eller gångavstånd. I centrum finns det två köpcentrum där du hittar många klädbutiker, citymarket, bio och mysiga cafeer.

I Vasa bor det ungefär 68000 människor och många av dem är både finskspråkiga och svenskspråkiga studerande som studerar vid bland annat Vasa Universitet, VAMK, Novia och Åbo Akademi.

VASA SOM STUDIESTAD

Det kommer studerande från hela finland till Vasa och därför är du aldrig den enda som flyttat långt hemifrån och kanske kommer ensam till en ny ort. Du kommer lätt med in i studielivet tack vare alla studentföreningar som ser till att studielivet blomstrar i Vasa och det ordnas olika evenemang som passar alla för att komma med i gemenskapen och hitta vänner. Första veckorna ordnas även många gemensamma kvällar med gulisarna av tutorerna som ser till att man får all information man behöver och slutligen sker den käända gulisintagningen som är en tävling mellan alla förstaårsstuderande grupper.

Din egen ämnesförening ser till att du får den hjälp du behöver men det finns flera andra föreningar som bidrar till ditt sociala liv med exemepelvis sitzar, frukostar, halarkalas och ordnar så att du kan delta på exempelvis glöggrundan som är ett stort evenemang nere i Åbo för hela svenskfinland.

Vill du däremot ha lugn och ro och någonstans att studera är Tritonia en bra plats att slå sig ner på. Det är universitetens eget bibliotek var du hittar all vetenskaplig litteratur du kan behöva till dina studier, dessutom ligger det nära universiteten och det råder lugnt och ro där. Strax utanför Vasa centrum finns det även vandringsleder som du kan besöka om du vill komma nära naturen.

Det finns gott om studiebostäder i Vasa och du hittar information om hur du söker bostad under fliken ”Vanligaste frågorna”.

STUDERANDES ÅSIKT:

Vasa är passligt litet och tillräckligt stor som studiestad. Jag trivs superbra i Vasa. Vasa som studiestad är inkluderande och inom studielivet finns det något för alla eftersom det finns så många och varierande studentföreningar. Det är svårt att ha tråkigt för det finns hela tiden något evenemang man kan gå på, så till sist är man tvungen att välja bort – bra så!
Genom studierna och föreningarna får man nya bekanta och vänner. Jag har fått flera vänner som det känns som om vi skulle ha känt varandra hela livet, eftersom vi har delat så mycket de senaste åren. Vasa som studiestad får lätt 10/10 av mig!

16990473_1319116634800845_575606797_o

16996591_1319116678134174_2115991625_n

vlblot_513125

Vill du bidra med något till denna sida?
Kontakta Julia Liewendahl eller Julia Hurskainen!

julia.liewendahl@abo.fi
julia.hurskainen@abo.fi

Annonser